įgyvendinta 95 proc. pasiruošimo darbų

0


Jau nuo rugsėjo 1-osios daugiabučių gyventojai gali rūšiuoti augalines bei gyvūninės kilmės maisto atliekas. Iki tol virtuvės atliekų surinkimui bus paruošta daugiau kaip 2 tūkst. konteinerių daugiabučių kiemuose. Maisto gamybos likučių ir netinkamų vartojimui produktų atskiras surinkimas leis sumažinti į sąvartyną patenkančių atliekų medžiagų, efektyvaus perdirbimo.

Kaunas baigia paruošimo darbus virtuvės ir maisto surinkimui. Visame mieste rūšiavimui paruošta 700 pusiau požeminių konteinerių „Molok“, dar apie 100 jų pritaikomi šiuo metu. Daugiabučių kiemus papildys ir 1400 specializuotų 240 litrų talpos antžeminių konteinerių su biofiltrais kvapų prevencijai. Jie bus statomi aikštelėse, nėra galimybės įrengti įgilintų konteinerių.

Nuo rugsėjo 1-osios į naujus konteinerius bus galima mesti valgymui netinkamą, pasenusį maistą ar gaminant susidariusias atliekas. Tai vaisių ir daržovių lupenos, kepinių, mėsos ar žuvies likučiai, kiaušinių lukštai, arbatos ir kavos tirščiai, riebalais ar kitais maisto produktais suteptos servetėlės ​​bei popieriniai rankšluosčiai.

Į virtuvės atliekų konteinerius negali pateikti žurnalai, laikraščiai, skysto maisto, tabako gaminiai, vaistai ar papildai, maisto plastikinėse, stiklinėse ar metalinėse pakuotėse. Jos turi būti išmetamos į tam skirtus konteinerius.

Rūši augalas ir gyvulinės kilmės, Kauno laikosi principas: „Jokio papildomo plastiko, atlieka tai, ką sveika namuose“. Maisto likučius raginama sudėti į popierinius ar biologiškai maišelius ir mes tiesiai į virtuvės atliekų konteinerius. Jei neturima, atliekas iki surinkimo vietos atsinešti plastikiniuose maišeliuose ar kitose talpose, o išpylus, šiuos išmesti į šalia esančius konteinerius: labai užterštus – į mišrių atliekų, švaresnius – į plastiko.

„Tinkamai tvarkydami atliekas kuriame švaresnę aplinką ir tvaresnę ateitį savo vaikams. Džiaugiamės matydami tendencijas – didžioji dauguma kauniečių tinkamai rūšiuoja. Tai rodo plastiko ir stiklo surinkimo kiekiai Kaune. Jie padvigubėjo nuo 2019 metų, pastačius šioms atliekoms skirtus konteinerius.

Tikime, kad virtuvės atliekos bus rūšiuojamos taip pat entuziastingai. Jei į surinkimo vietas pateks tik maistą, jį galėsime paversti natūralia trąša, pagaminti biodujas ar kompostą. Tai neabejotinai sumažintas mišrių atliekų kiekis sąvartynuose. Iš bendro komunalinių šiukšlių srauto pašalinimo maisto produktų, didės neužterštų ir perdirbimo atliekų apimtys“, – kalbėjo Kauno savivaldybės Miesto ūkio ir paslaugų komiteto narys Tomas Žebuolis.

Preliminariai skaičiuojama, kad vienas asmuo per metus gali sukaupti apie 40 kg virtuvės atliekų. Startavus maisto ir virtuvės atliekų surinkimui viename mieste, bus stebimi kiekiai pagal tai koreguojami jų išvežimo grafikai.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija



Source link

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Draugai: - Marketingo agentūra - Teisinės konsultacijos - Skaidrių skenavimas - Fotofilmų kūrimas - Miesto naujienos - Šeimos gydytojai - Saulius Narbutas - Įvaizdžio kūrimas - VeidoskaitaTeniso treniruotės -